Vores telefonbog er nu tilgængelig i webapp form. Ønsker du at prøve den?

Nej tak Ja tak

x
Guides

Portræt Jan Skytte Pedersen

Mere end 100 år på bagen

Herm. Rasmussen - koncernen havde 100 års jubilæum i 2015 og er en succesvirksomhed. Koncernen består af 5 datterselskaber med aktiviteter indenfor malerforretning, autolakering og ejendomsinvestering. Koncernen er oprindeligt udsprunget af Herm. Rasmussen A/S Malerforretning. En egenkapital på 93. mio. taler sit eget sprog.

Fredag, den 31. januar havde jeg fornøjelsen af at tale med Jan Skytte Pedersen, som er en af ejerne i familievirksomheden, og der gemte sig flere spændende anekdoter i den lange virksomhedshistorie.

Det hele startede i begyndelsen af 1900 tallet
I begyndelsen af 1900 tallet var den oprindelige ejer, Herman Rasmussen taget til Schweiz og mødte ved en tilfældighed Frederik Nielsen på Valsen. De to herrer blev venner og startede, da de kom hjem hver deres malerfirma – det ene i Silkeborg: Herm. Rasmussen og det andet i Skanderborg: Fr. Nielsen & Søn, og det venskab viste sig værdifuldt mange år senere. Herman Rasmussen fik nemlig ingen børn, og Frederik Nielsen fik to sønner, så i 1952 startede Frederik Nielsens ene søn, Erik Nielsen, som malersvend i Herm. Rasmussen, og planen var fra starten, at han skulle overtage forretningen. Det gjorde han i 1976 og i dag drives Herm. Rasmussen af hans datter og hendes mand, som er Jan Skytte Pedersen. I 2014 kom deres datter, Pia Skytte Kaspersen også ind i selskabet.

Tidligere personaledirektør i Jyske Bank
Jan Skytte Pedersen, som i dag er direktør i Herm. Rasmussen - koncernen, var tidligere personaledirektør i Jyske Bank. For 22 år siden forlod han bankverdenen for at overtage ledelsen i Herm. Rasmussen, som hans kone havde købt i forbindelse med et generationsskifte. ”Jeg tror min baggrund som bankmand er et stort plus for virksomheden. Jeg har fokus på økonomien og det personalemæssige. Vi udøver værdibaseret ledelse i Herm. Rasmussen, og det giver rigtig god mening for os. Vi har ikke en masse regler, der skal overholdes, men vores værdisæt - Fokusering, fremsynethed og parathed – udøver vi hver dag” udtaler Jan Skytte Pedersen.

Lange medarbejderforhold
Jan fortsætter: ”For os er det vigtigt, at vores medarbejdere er her længe, og vi kan godt lide at kende dem godt. I ledelsen kan man sige, at vi går foran for Connie Bach, som er direktør for ejendomsselskabet har været her i 40 år, Per Olesen, som står for vores autolakering har været her i ca. 35 år, og ja jeg selv har været her i 22 år nu. Men også mange af vores folk har været her længe, og det sætter vi stor pris på. Vi er opmærksomme på at få unge folk ind også, så vi udvikler os. Vi har en del unge konduktører og driftsledere - selvom titler ikke er noget, vi går meget op i - og vi får bl.a. ny inspiration fra dem.”

Fra hestevogne til kraner
Det hele startede med malerfirmaet. Oprindeligt malede man også hestevogne, og det er i dag udviklet til autolakering, hvor man sprøjtemaler store kraner, busser og biler. I malerfirmaet er Finn Dons Sørensen malermester og direktør. Han har været i firmaet i knap 25 år og har ledelsen af ca. 25 af de 50 medarbejdere der er ansat i koncernen. Firmaet har et godt ry, og mange ordrer kommer via lange samarbejdsrelationer. Herm. Rasmussen løser alle former for maleropgaver.

Ejendomsselskabet kom til for små 50 år siden. Jans svigerfar savnede noget at lave i de perioder af året, hvor malerafdelingen ikke havde så travlt. Det er i dag blevet til en stor portefølje af udlejningsejendomme i Silkeborg.

Social ansvarlighed
Herm. Rasmussen - koncernen er så gammel i Silkeborg, at de har været med til at udvikle byen. De bidrager til en lang række ting, som f.eks. sponsorat på det nye stadium, sponsorat på Regatta hvert år mv. Det er en naturlig del af det at være en gammel virksomhed i Silkeborg for dem.

Malerfaget fremadrettet
Jan synes, at pris er kommet til at fylde alt for meget - og det kan komme i konflikt med at levere et ordentligt arbejde på entrepriserne, som er en af Herm. Rasmussens grundsten. Også det, at malerfaget i højere grad er blevet et kvindefag giver udfordringer, idet kvinder traditionelt forlader faget tidligere end mændene pga. nedslidning. Sidst men ikke mindst er det svært at tiltrække unge mennesker, som er et stort problem for branchen.

Ringen er sluttet
En pudsighed er, at fortidens venskab imellem Herm. Rasmussen og Frederik Nielsen i dag igen krydser veje for, for 15 år siden købte Herm. Rasmussen halvdelen af Fr. Nielsen & Søn i Skanderborg.